D.D.C. – D.B.Z.P.

Poulefase Brabant cup (6e wedstrijd) 06 januari 2018

De kruitdampen van het massaal afgestoken (illegaal) vuurwerk zijn nog maar net opgetrokken en nu al staat er een belangrijke poulewedstrijd Brabantcup op het programma. Helaas is de Brabantcup site niet heel up-to-date, maar met 5 gewonnen wedstrijden in 2017 durf ik toch wel voorzichtig te zeggen dat we als “winter kampioen” aan de tweede helft van het seizoen gaan beginnen. Vandaag spelen we de uitwedstrijd tegen DDC (Dongense Darts Competitie), de kampioen van seizoen 2014/2015. De thuiswedstrijd werd door ons gewonnen met 17-10 maar zover de uitslagen bekend zijn was dit de enige nederlaag van Dongen tot nu toe. Wederom een pittige opgave vandaag dus. Door lichamelijke mankementen ontbraken de captain en vice-captain vandaag en ook één van de heren moest last minute afzeggen wegens een incidentje met licht lichamelijk letsel tot gevolg. Sterkte allen.

Na een voorspoedige busreis was het gezelschap aangekomen in Café De Valk in Dongen. Het eerste wat meteen opviel waren de schrijfborden. Hierop moest niet met stift maar met schoolkrijt worden geschreven. Blij dat we niet zelf hoeven te schrijven. Verder werd de locatie omschreven als “stoffig”. “Tot aan de muziekkeuzes toe”, aldus Jimmy. Ook het bier viel niet helemaal in de smaak. “Dommelsch, of hoe je het ook schrijft, maar de Jupiler gaat redelijk”, aldus Dennis. Bij gebrek aan captains was het aan Celine vandaag de schone taak om de captains rol op zich te nemen. Na de benodigde ingooi tijd had zij de papieren ingevuld en kon de wedstrijd van start gaan.

John, Bram en Yvanca mochten als eerste hun kunsten vertonen. Yvanca won eenvoudig met 3-0, vooral omdat haar tegenstander verzuimde dubbels te gooien. “Het voelde op zich goed, maar zit alleen een beetje om de trippels heen te harken”, aldus Yvanca. Bij Bram verliep het iets minder soepel. Een goede derde leg kon niet voorkomen dat hij de wedstrijd met 3-1 verloor. “Ik ga maar bowlen ofzo”, aldus Bram. John, die recent een soort hartverzakking had gekregen omdat hem was verteld dat hij pas in de derde ronde moest spelen, kwam in zijn wedstrijd 2-0 voor. Vervolgens zag hij zijn tegenstander terugkomen tot 2-2. Een ijzersterke vijfde leg zorgde ervoor dat het punt toch naar de DBZP ging. “Onnodig spannend”, aldus John. Tussenstand na de eerste serie 2-1 voor, de kop is eraf.

Het vervolg was voor Dennis, Patrick en Cindy H. Cindy gooide een lekkere partij en was super op de dubbels waardoor ze de wedstrijd met 3-0 won. “Het ging voortreffelijk”, aldus Cindy. Het gooi tempo van Patrick zijn tegenstander was niet het snelste, en daar had Patrick enige moeite mee. Met hangen en wurgen werd de wedstrijd 3-2 gewonnen waarbij de laatste dubbel uit zijn tenen kwam. “Tegen trage *peep* kan ik niet darten”, aldus Patrick. Dennis tenslotte pakte een degelijke 3-1 overwinning. “Lichtelijk zenuwachtig, niet super, maar goed genoeg. In de koppels wordt het beter”, aldus Dennis. Na twee series singels een riante 5-1 voorsprong op het scorebord.

In de derde serie Erwin, Jeffrey en Monique op de baan. Erwin wint zijn partij met 3-1, mede door souffleur Daniel. “Gooi effe 140 en dan uit” was het advies, waarna Erwin 140 gooide gevolgd door een 145 finish voor een 12 darter. “Bleeeeeeeeeh”, aldus Erwin. Jeffrey gooide een mooie en spannende wedstrijd. Hij miste 2 pijlen in de vierde leg voor de 3-1 maar een goede vijfde leg was voldoende om toch de winst binnen te halen. “Lekkah”, aldus Jeffrey. Ook de wedstrijd van Monique telde vijf legs. Zij was erg sterk op de dubbel waar ze eigenlijk elke wedstrijd wel op komt; dubbel 1. Zelfs twee keer op rij om het punt binnen te halen. Tussenstand na de drie series singles; 8-1 in Zaans voordeel

Als laatste waren Jimmy, Laurens en Cindy R aan de beurt. Laurens had geen gelukkige wedstrijd en verloor 3-1. “Zit er allemaal een millimeter naast en te veel missers op de dubbel”, aldus Laurens. Cindy R kreeg met 3-0 een pak op d’r broek. Ze had de pech dat ze een goede tegenstander had en kwam zelf ook niet helemaal lekker in haar spel. Jimmy verslaat in een thriller zijn tegenstander met 3-2. “Iets met dubbels, anders was het; hoohoohoo, Fireball doet het zo”, aldus Jimmy. In de laatste serie singles wat punten laten liggen maar al met al gingen we met een 9-3 voorsprong de koppels in. De koppels waren samengesteld waarbij was besloten om de wisselspelers nog even op de bank te houden. Alle papieren waren weer ingevuld dus de wedstrijd kon verder.

De koppelwedstrijden werden bij de heren begonnen door Bram / Dennis en John / Laurens. Bij de dames als eerste het koppel Cindy H / Monique aan de ockey. John en Laurens gooide een goed koppel en wonnen 3-0. “Dubbels liepen lekker”, aldus Laurens na twee keer een 92 finish. “Alles wat ik in mijn single fout deed ging nu goed”, aldus John. Bij Bram en Dennis ging het allemaal wat minder soepel. Ze verloren hun koppel met 3-2, meer kregen ze er niet uitgeperst. Bram baalde terecht van zijn niveau en Dennis kon hem er niet doorheen treken. “Grom, grom grom”, aldus de heren. Bij de dames Cindy H en Monique liep het ook niet heel soepel, maar zijn wisten wel de winst met 3-1 binnen te halen. Gematigd enthousiast waren de dames. Tussenstand na de eerste serie koppels, 11-4 in het voordeel van de DBZP.

In de tweede serie koppels bij de heren Patrick / Jeffrey en Erwin / Jimmy op de baan. Bij de dames mochten Yvanca en Cindy R laten zien wat ze kunnen. Jeffrey gooide super goed, maar bij elkaar toch niet goed genoeg. Patrick nog wel een 180 score maar de heren konden niet voorkomen dat de partij met 3-2 werd verloren. Het koppel Erwin en Jimmy verloor met dezelfde cijfers. “Ik had last van een autistische schrijver met een krijtje om 3-2 te maken. Daarna werd de leg gepakt door de tegenstander. Samen gestreden maar net te kort”, aldus Jimmy. Yvanca en Cindy R redde in deze serie nog een punt dor de tegenstander met 3-1 te verslaan. Cindy had veel aan de kalmte van Yvanca en begon daardoor steeds beter te gooien. Stand na de twee series met koppelwedstrijden 12-6 voor ons.

Dan nu tijd voor de mixkoppels en extra heren koppels. De waarnemend captain had alles eens goed door elkaar gegooid en alle wisselspelers van de bank gehaald. De eerste mixen waren John / Jill en Laurens / Cindy H. Bij de heren mochten Daniel en Dennis aan de ockey verschijnen. Om bij de heren te beginnen, die lieten er geen gras over groeien. In deze 3-0 overwinning, inclusief 120 finish van Daniel, zat even alles wat nodig was. Alsof ze kans hadden. “Bleeehhh”, aldus Dennis. Laurens en Cindy H konden niet opboksen tegen het gemak waarmee de tegenstander speelde. Een 3-0 nederlaag. Het koppel John en Jill was goed op elkaar ingespeeld. Onder het motto “kalm aan, alles komt goed”, werd de wedstrijd met 3-2 gewonnen. 14-7 tussenstand, winst is binnen, hij gaat lekker.

Volgende serie was voor de mixkoppels Patrick / Yvanca en Erwin / Celine. De heren Jimmy / Jeffrey stonden als laatste heren koppel op de baan. Patrick en Yvanca gooien wel vaker samen en zijn ook goed op elkaar ingespeeld. Een eenvoudige 3-0 overwinning, en voor Yvanca lekker ingooien voor de Saen Trophy vanavond. Erwin en Celine gooide een spannende wedstijd. Bij een stand van 2-2 gooide Celine een 66 finish (13 – 13 – tops) voor de winst, gevolgd door een simpele glimlach en een hoop “Bleeeeeeeeeh” vanaf de zijlijn. Jimmy en Jeffrey kwamen in hun partij op een 2-0 achterstand en gaven daarmee de tegenstander het gevoel dat ze konden winnen. Daarna werd het tempo erin gegooid en begonnen de heren weer van alles te raken. Via een 86 finish van Jeffrey werd de 3-2 winst binnen gehaald. “Alsof ze kan hadden, bammes”, aldus Jimmy. Met deze laatste winstpartij was de voorsprong opgelopen naar 17-7.

Als toetje volgen dan nog de drie traditionele teamrondes. Bij de heren als eerste het team John / Daniel / Jeffrey / Laurens. Door goede scores van de heren liepen ze snel uit. Met de tegenstander net onder de 300 punten was het Daniel die het punt binnen wist te halen. De volgende kans op een punt mocht worden aangepakt door het dames team Yvanca / Cindy H / Cindy R / Jill. Spannende wedstrijd waarin Jill de eer kreeg om de dubbel voor de winst te mogen gooien. Laatste heren team bestond uit Patrick / Erwin / Dennis / Jimmy. Het had zo mooi kunnen zijn om de volle winst in de teamrondes te behalen maar het mocht helaas niet zo zijn. De laatste teamronde werd verloren waarmee de eindstand kwam op een 19-8 overwinning.

Een hele dikke vette verdiende overwinning, Dongen verpulverd mogen we wel zeggen. De administratie kon worden ingevuld waarna het eten kon worden opgediend. Soep met 3 ballen en brood zoals ik het heb begrepen, in ieder geval niet heel bijzonder. Toen werd het tijd om afscheid van Dongen te nemen en op huis aan te gaan. En het werd nog een gezellige busreis, die op moment van afronden van dit verslag nog in volle gang was. Getrakteerd op 4 rondjes rotonde, wat willen we nog meer. Eerst volgende wedstrijd is alweer over drie weken. Op 27 januari 2018 mogen we uit naar het pittoreske Oost Souburg in Zeeland, ruim 2,5 uur rijden met de bus. Ik ga ervan uit dat ik en Chant er dan gewoon weer bij ben om met eigen ogen te kunnen zien hoe we ook die Zeeuwen een poepie gaan laten ruiken. Rest mij nog om hierbij Celine en Jimmy ontzettend te bedanken voor de vele apps met “detailed information” die absoluut nodig waren om dit verslag te kunnen maken.

Piet Post — met De Blauwe Lantaarn.